İZ BIRAKANLAR

Uzunköprü Tarihinde İz Bırakanlar

Bu bölümü aile albümleri gibi değerlendirebiliriz. Katkıda bulunmak için posta@uzunkoprutarihi.com.tr e-posta adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Hamdi BUZCU

Köfteci NİYAZİ

test

test

test

test

YAYALAR

Uzunköprü tarihinde önemli yeri olan YAYALAR ailesi, fotoğraflar Av.Edip Can YAYALAR

Aktan Tezel

CAZGIR

“Kurtuluş Savaşı yıllarında, Arnavutluk’tan İstanbul’a çocuk yaşta akrabalarının yanına gelip yerleşen Maksut Bey, İstanbul Mısır Çarşısında amcasının dondurmacı dükkanında ilk meslek tecrübesiyle tanışmıştır. Sokak aralarında sırtında taşıdığı kovalarla ve 4 tekerlekli araba ile dondurma satışı yapmıştır.”

“Cazgır” kelimesi, yağlı güreşlerdeki tüm pehlivanları seyircilere tanıtan, onları güreşe başlatan kişi anlamına gelmektedir.
Uzunköprü’de Cazgır markasının yaratıcısı Maksut Dondurmacı çocukluk yıllarında güreşe olan ilgisi, gençlik yıllarında daha da artmış, askere gitmesiyle orada güreş yapma fırsatı bulmuştur. Bu güreşe olan  ilgisi zamanla cazgırlık yapmasına varan sürecin başlangıcını  hazırlamıştır.  Bu sevginin artarak devam etmesi kuşkusuz eşinin memleketi olan Uzunköprü’ye yerleşmesinden kaynaklanmaktadır. Maksut Dondurmacı da Kırkpınar  tarihine ismini yazdıran 1952,1954, 1956, 1959,1960 yıllarının Başpehlivanı İbrahim Karabacak ve bunun yanında daha nicelerini güreştirmiş ve bugüne değin namının anılmasına vesile olmuştur.
Cazgır Maksut, 1934 yılında soyadı kanunuyla, yaptığı işi dolayısıyla DONDURMACI soyadını almıştır. İstanbul’da çocukluk ve gençlik yılları dondurmacılıkla geçen, evlendikten bir süre sonra da İstanbul’da baş gösteren kıtlık ve ekonomik durgunluk yüzünden ailesi ile  Uzunköprü’ye yerleşen Maksut Dondurmacı, bugünkü haliyle sevilen o  lezzetli dövme dondurmasını imal etmeye devam etmiş, dondurmasını sadece meslek değil  hem de bir marka haline getirmiştir. İlk zamanlarda seyyar olarak dondurma satmasına karşın Uzunköprü’nün gelişmesiyle, halen “Cazgır Dondurma” olarak Gazi Caddesi’nde hizmet veren yerde küçük bir barakada satışına devam etmiştir. Oğlu Ömer’i yanına alan Cazgır Maksut, ona dondurmasının yapımını ve sırrını öğreterek devamını  sağlamıştır. Bir yandan TC. Ziraat Bankası’nda memur olarak görev yapan, bir yandan da baba mesleği olan dondurmacılığa devam eden oğlu Ömer Dondurmacı, kendi becerilerine dayalı, geleneksel yöntemi bozmadan üretim yapan  soğutma makinasını da imal ederek makina ile üretimini başarmıştır. Ömer Dondurmacı çok geçmeden bankadan istifa edip tam anlamıyla baba mesleğini sürdürme kararını vermiş ve bu günlere gelmesini sağlamıştır.
Ömer Dondurmacı ve çocukları Hasan ve Maksut ile birlikte, bütün aile fertlerinin ve çalışanlarının özveri ile emek vermesi sonucu bugünlere getirilen geleneksel dövme dondurma geleneğini devam ettirirken, diğer iş kolları peynir helvası, pasta ve kuru pasta, sütlü tatlılar üretimi ile  ürün yelpazesine yeni mamullerini eklemeye devam etmektedir.
Halen Çevreyolunda modern işyerlerinde halkımıza hizmet vermeye devam etmektedirler.

Doğan DAVAS

Ferit ÖZGENÇ

Hasile Hatun Mahallesi

Halit ORHON

Hamdi BUZCU

Hasan ÖZCOŞKUN

İsmail SEKBAN

KORA Ailesi

Fotoğraflar Mehmet Polat KORA

Sabri İŞBİLEN

Sinan ANUL

Dr. Şahap İMER

TEST