belediyemiz
Uzunköprü Belediyemiz'in Tarihçesi
Bir Türk kenti olarak kurulan Uzunköprü’de, kuruluşundan itibaren 1839 Tanzimat dönemine kadar devlet belediye hizmetlerini üzerine almamıştır. Osmanlı döneminde, Türk ve müslüman toplumlarında bu işler, tamamen bireysel olarak kişiler tarafından yapılırdı, müslüman olmayan Rum ve Bulgar toplumlarının da Belediye işleri cemaatleri tarafından yapılıyordu.
Tanzimattan sonra batı biçiminde belediyeler kurulması girişimleri yapıldı. İstanbul ve diğer büyük kentlerimizde bir takım denemelerden sonra, 1868 yılında (Vilayet-i Umumiye Nizamnamesi) İl Genel Tüzüğü kabul edildi. Bu tüzüğün 7.bölümünde “Vali, mutasarrıf ve kaymakamlık merkezi olan her kent ve kasabada (Umur-ı Belediye) belediye işleri için bir belediye meclisi kurulacak ve bu meclis bir başkan ve altı üyeden oluşacaktır. Mühendis ve memleket doktoru meclisin doğal üyesidir.” denilmektedir.
Bu tüzüğün kabul edilmesiyle Uzunköprü’de belediyenin ayni yılda kurulduğunu görüyoruz. 1871 Edirne Vilayeti Salnamesinde “Cisr-i Ergene (Uzunköprü) Kazası Meclis-i Daire-i Belediye” başlığı altında;
Başkan: Sadık Efendi
Üye: Hacı Süleyman Ağa
Üye: Mehmet Ali Ağa
Üye: Yanko Ağa
Üye: İstavri Ağa
Katip: Hafız Hasan Efendi.
Sandık Emini: Todoraki Ağa’dan oluşan ilk Belediye meclisi seçilerek, Uzunköprü’de Belediye Örgütü kurulmuş oldu.
Bu örgütlenmede kasabanın nüfusuna göre yarısı Türk, diğer yarısının da Rum ve Bulgar azınlıklarından seçilmiş üyelerden oluştuğunu görüyoruz.
İLK BELEDİYE BİNASININ YAPILIŞI
Uzunköprü’de, yan taraftaki resimde görülen belediye binası, kaymakam Mazhar Müfit (Kansu) Beyin ve Belediye Başkanı Hafız İsmail (Yayalar) efendinin öncülükleri ve halkın parasal yardımları ile 1905 yılında kurbanlar kesilerek temeli atıldı. Binanın yapımı ayni yıl tamamlandı. Padişah Abdülhamid’in hükümdarlık tahtına çıktığı 19 Ağustosta törenle hizmete açıldı.
Kentin girişinde yer alan binanın zarif demir parmaklıklarla çevrili güzel bir bahçesi vardı. İki katlı ahşap, giriş balkonu üzerindeki tabelada “Umur-ı Belediye” yazısı vardı. Belediye dairesinin üstünde kurşun kubbeli bir saat kulesi ye bu kuleye büyük bir çalar saat takılmıştı.
Bu saat kulesi ve çalar saatin bedeli olan 46 liranın yüz mecidiyesi, Çakmak çiftliği sahibi, Edirne eşrafından Hacı Emin Beyzade Ahmet bey tarafından, geri kalanı da kasaba halkınca sağlandı. Ayrıca, belediye dairesi ön cephesine üç adet makineli fener, Edirne istasyonu binasından ve bir tane de, Uzunköprü komisyoncularınca, Almanya’dan getirtildi.
1953 yılına gelindiğinde, bu tarihi binamız, belediye personelini alamaz duruma geldiğinden, belediye parkında yeni bir binanın yapılmasına girişildi.
Böylece ilk belediye binasının yerine dönemin belediye başkanı Mustafa SOYKAN zamanında 1954 yılında belediyeye gelir getiren altı dükkanlı ve üstü sinema salonu olan, belediye binası yaptırıldı.
Daha sonraki yıllarda bu bina da yetersiz kalınca dönemin belediye başkanı Ömer KULDAŞLI tarafından Anabacı caddesinde Tekel tarafından kullanılmakta olan tütün deposunun ( Reji ) yerine 1994-1996 yıllarında günümüzde kullanılan yapı inşa edildi.
BAŞKANLARIMIZ